Propostes al Ple

IMG_0438

 

Aquí teniu el document que vam llegir ahir a la tarda als regidors i regidores, mestres i famíles dels representants que hi havia a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

 

 

Bona tarda

Senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa cinc anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu d’aportar als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta, per tal que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 22 representants però al llarg d’aquests cinc anys ja han passat pel Consell 69 nens i nenes. Avui no hi podem ser tots perquè tenim l’agenda molt plena, i més aquests dies.

Des del mes de novembre els representants ens hem trobat 7 vegades. Vam començar per pensar quin tema volíem treballar durant tot el curs i, després de parlar-ne a les escoles, recollir les propostes dels nostres companys i companyes i tornar-ne a parlar al Consell, vam escollir fer propostes per un Castellar Verd.

Van sortir diferents idees, algunes de les quals hauran quedat per desenvolupar per falta de temps com per exemple fer brigades per netejar l’entorn o organitzar un dia sense cotxes. Vam intentar tirar endavant la proposta de fer trobades entre escoles verdes i escoles que no ho són però cap centre va demanar-ho.

Pel Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) hem preparat una Festa oberta a tota la ciutadania que es farà a la Plaça Major de les 5 a les 8 de la tarda. A la festa hi haurà un mercat d’intercanvi, tallers sobre temes mediambientals, una exposició amb ecoconsells i un espai de participació, una paradeta on es vendran amb objectes de material reciclat amb l’objectiu de comprar un arbre i un punt de gravació d’un vídeo amb entrevistes.

Tenint en compte quin és el tema d’aquest any, us volem fer propostes perquè els actes organitzats per l’Ajuntament siguin més verds:

–      Que es pensi en reduir el consum de recursos a l’hora d’organitzar una festa. Per exemple, que no s’utilitzin plats, gots, coberts, de plàstic i d’un sol ús.

–      Facilitar el reciclatge als actes organitzats per l’Ajuntament, de manera que hi hagi sempre contenidors o deixalles que ho permitin.

–      Posar escombraries de fusta al bosc, als llocs on hi va més gent, perquè si hi van a menjar tinguin escombraries a l’abast.

També us volem demanar que tingueu en compte la nostra opinió sobre la mobilitat, que ha sortit algun altre any i que també seria útil per fer un Castellar més verd. Donat que molts nens i nenes de Castellar ens desplacem amb patinet i amb bicicleta, sobretot per anar a l’escola,  proposem que es facin carrils bici i que quan es faci un camí escolar no només es tingui en compte per on ens desplacem sinó també com ens movem, perquè puguem fer-ho de la manera més segura possible tots els dies de l’any.

Hem recollit altres propostes per fer un Castellar més verd:

–      Posar més arbres a Castellar

–      Posar més pipí cans

–      Fomentar que els ciutadans/es posin més testos amb flors

–      Fer campanyes verdes i entrevistes a la Ràdio sobre el reciclatge o altres temes mediambientals

–      Fer teatres per les escoles i centres amb el tema del reciclatge.

–      Fer mitja hora sense llum un dia i a una hora que se’n consumeixi molta.

D’altra banda, ja sabeu que hem fet la campanya per sensibilitzar sobre la recollida de les caques de gos. Entre els alumnes de 5è i 6è de totes les escoles hem fet 140 cartells amb el triange de perill i amb la silueta de la caca, que segurament heu pogut veure pels carrers. A veure si serveixen per reduir el nombre de caques de gos als nostres carrers i places.

La setmana passada vam fer les jornades esportives pels alumnes de 5è i 6è de totes les escoles de Castellar i del Josep Gras de Sant Llorenç Savall a les Pistes d’Atletisme. És el segon any que les organitzem conjuntament amb l’equip de treball de mestres d’educació física del Servei de Recursos Educatius.

Ja tenim a punt el blog del Consell d’Infants on hi podrem penjar tota la informació del que anem fent i també les imatges de les jornades esportives i de la festa del Dia Mundial del Medi Ambient. Al final de la lectura d’aquest text us l’ensenyarem.

També anem rebent informació de la creació d’un Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya que sembla ser que es posarà en marxa ben aviat.

Després de cada trobada, hem anat al Magazine de Ràdio Castellar perquè tothom s’assabenti del que fem i del que opinem.

A part del projecte que treballem cada any, hem recollit algunes propostes o queixes a través de les bústies que tenim a les escoles o de comentaris que ens han fet arribar els nostres companys i companyes.

Bàsicament són temes de manteniment de la via pública i de mobilitat:

–      La llengua de l’skate park està trencada una altra vegada.

–      A la plaça nova que hi ha davant del Casal no hi ha cap font i creiem que n’hi hauria d’haver una.

–      Caldria fer un control de les fonts que no funcionen, dels passos de vianants que estan mal pintats i un repàs dels semàfors i senyals de trànsit que estan pintats amb grafitis.

–      Creiem que s’han d’arreglar els accessos de la Plaça Lluís Companys i millorar el manteniment (ara hi ha bancs trencats).

–        Continua pendent la resposta sobre els passos de vianants per accedir a la Plaça Mestre Anyé

–      Caldria canviar l’aigua del estanc dels anecs a la Plaça Catalunya

–      Intentar fer la recollida d’escombraries dins de l’horari escolar per tal que no es formi caravana (a Sant Feliu sobretot)

Us enviarem totes les nostres propostes i comentaris per escrit perquè pugueu donar-nos una resposta escrita que farem arribar a l’escola i penjarem al blog.

Moltes gràcies.

IMG_0484

 

Comparteix..