Acte de reconeixement als Consells d’Infants a Barcelona

La setmana vinent alguns representants de Castellar hi serem!

Presentació

La Llei 14/2010, dels drets i oportunitats de la infància i adolescència de Catalunya, en el Preàmbul, considera als infants i adolescents com asubjectes de dret i ofereix la promoció d’òrgans participatius, per tal que els infants puguin ser actius en la vida pública. Per això incideix en l’oportunitat de fer sentir la veu dels infants i adolescents. En el Títol 1 queden regulats els Consells de participació dels infants i adolescents (art 27). Els consells territorials els assigna a les administracions locals.

Aquest fet posa en valor el programa de suport als Projectes de Participació Infantil i de dinamització de la seva Xarxa de la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona. Per una banda, pel fet d’estar ressenyada l’experiència en el documents de bases dels Consell Nacional d’Infància de Catalunya (CNIAC), com una bona pràctica a seguir, i, per l’altra, per a la responsabilitat d’haver tingut l’oportunitat de participar en la redacció de l’eix de participació Infantil del Document de Bases del Pacte per a la infància. Aquesta tasca es va dur a terme de gener a juny del 2012.

És en aquest marc, que la xarxa fa un salt qualitatiu. L’experiència s’ha vist recone­guda i ha comportat la intervenció a nivell tècnic, en diferents fòrums de formació i debat, atenent demandes d’exposició, tant del treball en xarxa com del treball de diferents Consells d’infants.

D’altre banda, en el Decret 200/2013, de 23 de juliol, dels consells de participació territorial i nacional dels infants i adolescents de Catalunya s’esmenta el següent: la base del funcionament del Consell Nacional ha de ser els consells d’infants que ja funcionen al territori.

La llista de Consells d’Infants actius està formada per 47 consells, 29 dels quals han comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i 28 formen part de la Xarxa de Projectes de Participació Infantil,  a partir dels quals es va conformar el passat 20 de novembre de 2014 el Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC).

Un Acte de reconeixement als Consells d’Infants i signatura d’adhesió i renovació del compromís amb la Xarxa de Projectes de  Participació Infantil, és un important impuls a un projecte -educatiu i participatiu- que crea importants fonaments de regeneració i qualitat democràtica.

Per fomentar i facilitar la participació en els afers públics i en l’exercici dels drets i deures, és imprescindible un procés educatiu. Un procés educatiu que ha de tenir com a principi l’aprendre fent.

Els Projectes de Participació Infantil són projectes educatius i participatius clau per crear un espai d’aprenentatge sobre l’exercici dels drets i deures.

A nivell pedagògic, és l’aprendre fent: s’aprèn, tot practicant l’exercici de processos democràtics.

Programa

 

17,45 h Recepció
18,00 h Benvinguda

GERARD ARDANUY, diputat delegat d’Educació. Diputació de Barcelona

ARACELI LÁZARO, Secretària de l’Observatori dels Drets de la Infància. Departament de Benestar Social i Família. Generalitat de Catalunya

MARIA JESÚS LARIOS, adjunta al Síndic per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents. Síndic de Greuges de Catalunya

18,30 h Ponència

ANA MARIA NOVELLA CÁMARA, professora del Departament de Teoria i Història de l’Educació. Facultat de Pedagogia. Universitat de Barcelona

19,00 h Experiències de Consells d’Infants

Intervenció dels infants

19,20 h Acte de signatura
19, 30 h Cloenda
Comparteix..