Propostes al Ple

 

Aquí teniu el document que els representants van llegir a l’alcalde i als regidors/es:

Bona tarda

Senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa set anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu de millorar i transformar el nostre municipi aportant als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta i esperant que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 26 representants però al llarg d’aquests set anys ja han passat pel Consell 108 nens i nenes. Encara que avui no hi siguem totes el document que llegim està consensuat.

Des del mes d’octubre hem fet 9 trobades de representants.

El curs passat havia quedat pendent elaborar una guia de patrimoni de Castellar feta, pensada i destinada als nens i nenes amb l’objectiu de donar a conèixer la història del nostre municipi. Com que han sortit molts temes nous que no estaven previstos i tampoc hem acabat de recollir totes les fitxes de l’inventari del patrimoni que volíem hem decidit deixar-ho estar definitivament. Veureu que hem estat fent moltes altres coses i no hem tingut temps per tot.

Abans de l’acte de constitució vam fer una trobada organitzativa amb jocs de presentació, dinàmiques sobre com ha de ser la representant ideal, distribució dels dies que aniríem a la ràdio…

Després de l’acte de principis de novembre vam fer una trobada especial, organitzada per Urbanins, on, a partir d’un joc de construcció de diferents ciutats, ens van explicar què és l’urbanisme i per què serveix per fer-nos conscients de la importància de la ciutat i de la vida col·lectiva. D’aquesta trobada en va sortir un reportatge de Vallès Educa que podeu trobar penjat al blog del Consell d’Infants.

A les trobades del desembre i gener vam recollir i comentar algunes de les propostes que us presentarem a continuació.

El mes de febrer ens vam reunir amb Pepe Leiva (regidor de Manteniment i de Seguretat Ciutadana) i amb el Joan Alonso (cap de la policia) i ens van donar resposta a algunes de les nostres propostes i suggeriments.

També ens vam reunir amb el Llorenç Genescà (tècnic de participació) i vam fer una dinàmica per elaborar una proposta pel procés participatiu de la plaça del Mirador. Vam demanar afegir estructures de joc a la plaça, pintar jocs a terra, posar més zones verdes i bancs i també porteries per a poder jugar a futbol.

Finalment, ens van venir a veure el Marc Serrà i la Marta Garro de Vilabarrakes per demanar-nos la col·laboració per recollir propostes dels nens i nenes per fer un Vilabarrakes de dia a la propera festa major. A la següent trobada van tornar a venir els representants de Vilabarrakes i els hi vam presentar les nostres propostes per la Festa Major que es van agrupar en una gimcana en grups pels carrers de Castellar (amb suggeriments de proves concretes), cinema a l’aire lliure, una batalla làser o paint-ball, una excursió nocturna amb jocs de nit i construcció de cabanes, un concert de dj’s a l’espai tolrà, una exhibició/concurs de patinets a l’skate park, una bicicletada per Castellar i parkour. També vam demanar que a la jornada de la infància hi hagi jocs per a nens i nenes més grans i que es combinin activitats per a nens petits amb altres activitats per quan hi hagi germans de diferents edats. Es van recollir totes aquestes propostes i les han estat treballant per presentar-les a l’Ajuntament.

També hem presentat una proposta als pressupostos participatius. El primer que voldríem expressar és el nostre desacord en el fet que només puguin votar els majors de 16 anys ja que considerem injust poder fer una proposta però no poder votar-la. D’altra banda, els nens i nenes seriem els usuaris de moltes de les propostes que van sortir.

La nostra proposta, que va quedar quarta, era comprar i instal·lar un bote-bote, una tirolina, una olla basculant i una aranya a algunes places cèntriques de Castellar (Calissó, Mirador o Plaça Catalunya)

A més d’això, hem seguit recollint activitats que ens agradaria fer a les jornades esportives que es faran per quart any consecutiu en col·laboració amb l’equip de treball de mestres d’educació física del Servei de Recursos Educatius. Es faran el 9 i 10 de juny i hi participaran més de 600 alumnes de 5è i 6è de totes les escoles de Castellar i del Josep Gras de Sant Llorenç Savall.

Hem organitzat la FDMMA, que es farà el dilluns 6 de juny a la Plaça Major. Hi haurà un mercat d’intercanvi, un taller de titelles de roba, tallers amb rotllos de paper, l’aventura dels residus, l’inflable “saltem amb energia” i un arbre dels desitjos.

Després de cada trobada, hem anat al Magazine de Ràdio Castellar perquè tothom s’assabenti del que fem i del que opinem.

En el blog del Consell d’Infants hi pengem tota la informació del que anem fent, les imatges i vídeos de les activitats que organitzem, els documents de presentació de propostes i les respostes que rebem.

Pel que fa al CNIAC la Àlex i la Andrea han continuat representant al Consell de Castellar i  van anar de colònies a Cabrera de Mar el 16, 17 i 18 d’octubre. Allà van poder parlar molt de participació, de quines funcions ha de tenir el CNIAC i de com s’hauria d’organitzar. Els objectius del CNIAC per aquest curs han estat: difondre que és el CNIAC per tot Catalunya, aconseguir més vocals pel CNIAC i la creació de nous Consells Municipals d’infants i adolescents en els pobles i ciutats on no n’hi ha, fer un bon Règim intern del CNIAC, participar en els òrgans on el CNIAC està inclòs: la comissió de seguiment del Pacte per a la Infància i en el Consell General de Serveis Socials.

La Àlex, que des de mitjans de curs és l’única representant de Castellar, és vocal de la comissió permanent, que coordina les accions del CNIAC.

Ara el CNIAC treballa per organitzar alguna activitat de cara al 20 de novembre (dia internacional de la infància), per organitzar la seva presència al Saló de la Infància i a la Festa dels Súpers (amb l’objectiu de donar-se a conèixer) i per pensar com participaran al congrés internacional de participació infantil que tindrà lloc a Barcelona el mes de desembre.

Per acabar, us volem fer arribar les propostes, suggeriments i queixes que hem recollit al llarg del curs. Us exposem només les que han quedat pendents de resposta:

PLACES:

–      A les places falten elements de joc pels nens i nenes més grans.

–      Fer bon manteniment de les tirolines de Can Carné i de la Plaça Europa.

–      La Plaça dels Horts esta molt bruta i plena de caques de gos. No es pot jugar a res. A més a més, sempre hi ha joves que fumen i quan passes fa molta olor.

–      Posar porteries a la Plaça Europa, per evitar les queixes dels veïns quan piquem les parets amb la pilota i posar més cistelles de bàsquet. Regular la pressió de la doble Font de la Plaça Europa. El gronxador de la Plaça Europa torna a estar trencat.

–      Tornar a posar el bote-bote de la Plaça Major

–      Caldria una porteria amb reixa a la Plaça de la Miranda.

MOBILITAT:

–  Donat que molts nens i nenes de Castellar ens desplacem amb patinet i amb bicicleta, sobretot per anar a l’escola, proposem que es facin carrils bici, almenys en alguns carrers amples com la Carretera Sentmenat i passeig, carrer Catalunya, tota la ronda… Volem desplaçar-nos tranquils pels nostres carrers.

MANTENIMENT ESPAI PÚBLIC:

–  Posar pilones a les voreres dels carrers de prop de les escoles perquè els cotxes no hi aparquin a sobre dificultant la mobilitat dels nens i nenes.

– Arreglar les escales de la Plaça Calissó.

– Arreglar l’asfaltat del carrer Francesc Layret.

–  Que tornin a pintar el pas de vianants que va del carrer Montseny a l’escola Joan Blanquer perquè quan van asfaltar el carrer i pintar la senyalització es van deixar aquest pas i ara els cotxes no paren.

CAQUES DE GOS:

Segueixen sent un problema. Des del Consell s’han fet dues campanyes de sensibilització amb cartells per tot el poble, cartes a l’Actual i cartes als propietaris dels gossos i no s’ha detectat cap millora.

Demanem que la policia posi multi a tots els propietaris dels gossos que no recullin les caques.

ALTRES PROPOSTES:

– Obrir els patis de les escoles a les tardes i els caps de setmana.

– Posar una tanca a la zona de pícnic del Parc de Colobrers perquè s’hi fan moltes festes infantils i hi ha risc per la proximitat amb la ronda

– Fer una piscina municipal nova.

Esperem la vostra resposta per escrit perquè la puguem fer arribar als representants que no han pogut venir, a les escoles i per poder-la penjar al blog.

Moltes gràcies.

Consell d’Infants

 

Castellar del Vallès, 2 de juny de 2016

Comparteix..