Acte de presentació de propostes

Ahir a la tarda vam fer l’acte de presentació de propostes a l’Alcalde, regidores i regidors. Aquí us deixem el document que van llegir els representants:

Bona tarda,

Senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa vuit anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu de millorar i transformar el nostre municipi aportant als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta i esperant que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 24 representants però al llarg d’aquests set anys ja han passat pel Consell 132 nens i nenes. Des del mes d’octubre hem fet l’acte de constitució del Consell, 7 trobades de representants ordinàries, 1 trobada extraordinària i l’acte d’avui.

QUÈ HEM FET AQUEST ANY:

SIMPOSI INTERNACIONAL INFANTS I PARTICIPACIÓ POLÍTICA:

La Iris, la Judit, la Marina, el Dalmau, l’Edgar i la Martina vam anar al simposi Infants i participació política, un espai per pensar i impulsar la participació política de la infància en els municipis. Va ser el 13 i el 14 de desembre al Caixa Fòrum de Barcelona i vam poder escoltar conferències de polítics, d’experts i expertes en temes de participació infantil com en Francesco Tonnucci, de dinamitzadors/es, de representants d’altres Consells… En el Simposi ens van fer entrega d’un llibre sobre els Consell d’Infants que hi ha a Catalunya amb imatges i experiències de tots els Consells.

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Igual que el curs passat, vam participar en els pressupostos participatius. Aquest any vam presentar dues propostes, una de 10.000€ i una de 50.000€ i totes van ser les més votades. Esperem veure aviat els rocòdroms en forma de vocal a la Plaça Major i a la zona de jocs de l’Espai Tolrà. També esperem poder-nos moure amb bicicleta de manera més segura per les zones 20 i 30 de Castellar i poder utilitzar aviat el carril bici de la ronda que ens ha de permetre, entre d’altres coses, anar fins al Mestre Pla.

Quan pensàvem propostes pels pressupostos ens van sortir moltes idees que no tenien a veure amb els criteris de compra, rehabilitació i construcció. Per exemple, obrir els patis de les escoles, fer cinema a l’aire lliure, recuperar la Setmana del pallasso, tenir un espai on poder estudiar i fer deures…

 TALLERS PLIA

A la trobada del 26 de gener van venir la Clàudia i la Bruna de Xarxa consultors a explicar-nos que estan treballant per fer el PLIA (Pla Local d’Infància i Adolescència). Aquest pla ens ha d’ajudar a conèixer quina és la situació dels infants i els joves de Castellar i a decidir quines accions es fan per que Castellar sigui un municipi amic dels nens i dels joves. Per fer el PLIA és molt important tenir en compte el que pensen els infants i els joves. Per això, des del Consell d’Infants, es va fer un taller per dir el que ens agradava i el que no, i per fer propostes de les coses que ens agradaria que es fessin a Castellar. El que vam fer va ser una primera pluja d’idees que va servir per plantejar una activitat per fer a l’escola. En una segona trobada vam recollir la feina feta amb els companys/es de classe i ens vam posar a treballar en petits grups per fer un programa electoral amb propostes per la infància i l’adolescència del municipi tenint en compte diferents àmbits (educació, esports, cultura i lleure, serveis socials, espai públic…).

El Pla recull les nostres propostes i, quan l’aprovi el Ple, es presentarà a tots els ciutadans/es.

 JORNADES ESPORTIVES

D’aquí a dues setmanes tenim les jornades esportives a les pistes d’atletisme que organitzem el Consell d’Infants i el grup de treball de mestres d’educació física del Centre de Recursos. Hi participem totes les escoles de Castellar i la Josep Gras de Sant Llorenç. El Jonathan i l’Esteve del van venir a la trobada per recollir les propostes d’activitats per les jornades esportives del 8 i 9 de juny. Els representants havíem elaborat amb els  companys/es de classe una llista de 10 propostes ordenades per ordre de preferència. De les concluisons de la trobada en van sortir les activitats que farem a les jornades.

 FDMMA (Festa del Dia Mundial del Medi Ambient)

El dia 2 farem la FDMMA a la Plaça del Mirador. A més del Mercat d’intercanvi hi haurà berenar i molts tallers: Taller de xapes, L’arbre dels desitjos, Impressionats per la natura, Teixits educatius, L’aventura dels residus, Crispetes a pedals, Taller del riu: la xarxa tròfica i els seus elements, Taller petjada hídrica, Entrega de diplomes del Projecte Rius i Hola Watty. Des de ls regidoria de Medi Ambient ens han ajudat buscant tallers per la Festa i nosaltres ens cuidarem de la difusió, d’organitzar els espais el dia de la festa i del berenar, el mercat, el taller de xapes i l’arbre dels deitjos.

RÀDIO CASTELLAR

Com cada any, després de les trobades hem anat al Magazine Dotze de Ràdio Castellar a explicar tot el que anem fent al Consell.

 BLOG

En el blog del Consell d’Infants hi pengem tota la informació del que anem fent, les imatges i vídeos de les activitats que organitzem, els documents de presentació de propostes i les respostes que rebem.

 CNIAC

Pel que fa al CNIAC l’Edgar Martínez i la Marina Valverde som els dos representants del Consell de Castellar. A la primera trobada vam poder conèixer al President Puigdemont al Parlament per parlar del CNIAC i del manifest pels drets dels infants que havíem elaborat amb la col·laboració de tots els Consells membres. També hem participat en diverses assemblees i al simposi infants i participació política. Els objectius del CNIAC per aquest curs han estat: difondre que és el CNIAC per tot Catalunya, aconseguir més vocals pel CNIAC i la creació de nous Consells Municipals d’infants i adolescents en els pobles i ciutats on no n’hi ha, fer un bon Règim intern del CNIAC, participar en els òrgans on el CNIAC està inclòs: la comissió de seguiment del Pacte per a la Infància i en el Consell General de Serveis Socials.

PROPOSTES I SUGGERIMENTS

Per acabar, us volem fer arribar les propostes, suggeriments i queixes que hem recollit al llarg del curs.

PLACES:

–      Fer bon manteniment de les tirolines de Can Carné i de la Plaça Europa.

–      Posar porteries a la Plaça Europa, per evitar les queixes dels veïns quan piquem les parets amb la pilota i posar més cistelles de bàsquet.

–      Tornar a posar el bote-bote de la Plaça Major

–      Caldria una porteria amb reixa a la Plaça de la Miranda.

–      Arreglar les tanques de la Plaça de Can Font.

MANTENIMENT ESPAI PÚBLIC:

–  Posar pilones a les voreres dels carrers de prop de les escoles perquè els cotxes no hi aparquin a sobre dificultant la mobilitat dels nens i nenes.

– Arreglar les escales de la Plaça Calissó.

– Posar mesures per fer disminuir la velocitat als cotxes que baixen pel carrer Sant Feliu i arreglar la vorera del costat del Pavelló, que ara no s’hi pot passar.

– Arreglar la parada de bus del carrer Alemanya

– Arreglar les voreres que es fan malbé amb les arrels dels arbres.

– Fer arribar la vorera dels Airesols fins a l’Airesol D

ALTRES PROPOSTES:

– Obrir els patis de les escoles a les tardes i els caps de setmana.

– Posar una tanca a la zona de pícnic del Parc de Colobrers perquè s’hi fan moltes festes infantils i hi ha risc per la proximitat amb la ronda

– Fer una piscina municipal nova.

Esperem la vostra resposta per escrit perquè la puguem fer arribar als representants que no han pogut venir, a les escoles i per poder-la penjar al blog.

Moltes gràcies.

Consell d’Infants

 

Castellar del Vallès, 25 de maig de 2017

Comparteix..