Trobada del Consell d’Infants

llorenç2ACTA DE LA TROBADA DEL CONSELL D’INFANTS

Dia: 18 de febrer de 2016

Hora: de 17.30h a 19.00h

Lloc: Ca l’Alberola

Assistents: Jana i Sònia de l’Emili Carles-Tolrà, Lluís i suplent de la Masha de El Sol i la Lluna, Martina i Gerard del Joan Blanquer, Naiara del Bonavista, Paula, Mireia i Judit del Mestre Pla, Manuel, Bruno, Jordi i Nayra del Sant Esteve, maria i Javier de El Casal, Joan Alonso (cap de la policia), Pepe Leiva (regidor de Manteniment i de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme), Marta Garro i Marc Serrà (Vilabarrakes de Dia), Llorenç Genescà (tècnic de participació), Àngela Pappalardo (Regidora d’Infància i Adolescència).

 

Reunió:

Comencem la trobada amb la presència, tal i com vam demanar, del Pepe Leiva i del Joan Alonso, amb qui tenim alguns temes per comentar. A continuació apareixen els nostre suggeriments, queixes i propostes i, en cursiva, la seva resposta.

PLACES:

–      A les places falten elements de joc pels nens i nenes més grans. Proposem una aranya a la Plaça Catalunya i posar tirolines a alguna plaça del centre.

–      Fer bon manteniment de les tirolines de Can Carné i de la Plaça Europa (que té un manillar trencat)

Està previst millorar el manteniment de les tirolines i posar més elements de joc en alguna plaça, però no s’ha decidit el què. De moment, no està previst posar una aranya.

–      La Plaça dels Horts esta molt bruta i plena de caques de gos. No es pot jugar a res. A més a més, sempre hi ha joves que fumen i quan passes fa molta olor.

El cap de la policia comenta que tenen detectats els problemes de la plaça dels horts però que no és l’únic lloc. La policia hi va passant.

–      Posar porteries a la Plaça Europa, per evitar les queixes dels veïns quan piquem les parets amb la pilota i posar més cistelles de bàsquet. Regular la pressió de la doble Font de la Plaça Europa. El gronxador de la Plaça Europa torna a estar trencat.

És complicat posar porteries i cistelles a la Plaça Europa per les queixes dels veïns. S’han tret unes jardineres i s’estudiarà la possibilitat de posar porteries que no quedin a sota de les finestres dels pisos, que és on molesta més el descans dels veïns. Es comprometen a passar a veure el gronxador i la font.

–      Posar una font a la plaça del Casal.

Està previst posar-la. El regidor es compromet a fer-ho abans de l’estiu.

–      Tornar a posar el bote-bote de la Plaça Major

–      Caldria una porteria amb reixa a la Plaça de la Miranda.

No es consideren actuacions prioritàries.

 SKATE PARK:

Com a usuaris i usuàries de l’Skate Park demanem que s’arregli de manera definitiva perquè no estigui tan temps sense poder-se utilitzar. Voldríem informació del material que s’està fent servir (per saber si ens farem mal, si els cantos estaran protegits d’alguna manera…)

El regidor comenta que abans de finals de mes estarà en funcionament. Els canvis a l’skate park s’han fet de formigó i no de fusta perquè simplifica molt el manteniment, perquè es poden fer estructures i posar elements més xulos. Molts skates parks estan fets amb formigó. Diu que no és més perillós que un skate park de fusta amb els cantos de ferro com el que hi havia fins ara.

Es recolliran les propostes dels skaters a través dels pressupostos participatius.

MOBILITAT:

– Fer carrils bici per poder-nos moure amb seguretat amb la bicicleta i el patinet.

És difícil fer carrils bici per l’amplada dels carrers i de les voreres. S’opta per ampliar les àrees 30, on anar amb bici o patinet és més fàcil.

Sí que hi ha prevista la connexió de Sant Feliu a Castellar amb un carril bici, tot i que el projecte encara no està definit.

– Que totes les escoles tinguin camins escolars.

Els camins escolars es fan a mesura que les escoles ho demanen. De moment en tenen l’Emili Carles-Tolrà, el Bonavista, el Sol i la Lluna i el Sant Esteve. Se’n pot fer un a l’any.

– Trobem molt perillosa la baixada del carrer Major cap al carrer St. Feliu. També la del carrer Sant Feliu al seu pas pel Pavelló i l’escola. Els cotxes van massa ràpid. Estaria bé posar un pas elevat o controlar-ho d’alguna altra manera.

És una cruïlla complicada però no es poden posar passos elevats o bandes a les baixades.

– Posar elements reductors de la velocitat (ressalts, boti boti…) al carrer de l’Aldi per millorar la seguretat dels usuaris/es de l’skate park i per evitar les curses de motos i cotxes que s’hi fan a les nits.

No tenen constància que es facin curses a les nits. De tota manera, es farà un estudi de velocitat de la zona. És complicat posar passos elevats als polígons pel trànsit elevat de camions.

– Que la policia que va  a les entrades i sortides del Mestre Pla es col·loqui a la rotonda alguna vegada perquè és un punt perillós. A l’escola El Sol i la lluna que es col·loqui al carrer Sant Feliu perquè també és perillós

Els policies cada dia fan vigilància a les entrades i sortides de les escoles, però s’han de repartir i no hi pot haver un policia a cada centre. Es prioritza la vigilància a La Immaculada i a l’Emili Carles-Tolrà perquè molts nens/es han de creuar la carretera per accedir al centre. També hi ha un policia que va fent la rotació a la resta de centres i cada dia va a una escola diferent.

– Elevar el pas de vianants del carrer del Molí perquè els cotxes no corrin tant

Ja n’hi havia hagut un però portava problemes a un veí perquè li entrava l’aigua a casa quan plovia. Expliquen que entre el cediu al pas del final de la baixada, l’Stop de la cantonada i el semàfor del final del carrer, no es pot agafar gaire velocitat.

MANTENIMENT ESPAI PÚBLIC:

VORERES:

–      Arreglar les vorera del carrer Jaume I, del catorze d’abril i del carrer Llívia de l’Airesol D. Està previst arreglar-les però va en funció del pressupost.

–      Posar pilones a les voreres dels carrers de prop de les escoles perquè els cotxes no hi aparquin a sobre dificultant la mobilitat dels nens i nenes. Es va fent d’acord amb les escoles. Les últimes es van posar al Casal.

–      Arreglar les escales de la Plaça Calissó. Es comprometen a anar-s’ho a mirar.

–      Arreglar l’asfaltat del carrer Francesc Layret.

–      Mirar si es podria ampliar la vorera del carrer St Sebastià És complicat ampliar-les, però buscaran una altra solució de cara al futur.

PASSOS DE VIANANTS:

–      Que tornin a pintar el pas de vianants que va del carrer Montseny a l’escola Joan Blanquer perquè quan van asfaltar el carrer i pintar la senyalització es van deixar aquest pas i ara els cotxes no paren. Està a la llista de tasques pendents. Es comprometen a fer-ho aviat.

ALTRES:

–     A Espai Tolrà hi ha un bony al costat dels aparells per els avis. Està arreglat.

–     Que hi hagi aigua calenta a les dutxes del pavelló Puigverd. Arreglades.

–     La claveguera de la benzinera BP està trencada i el semàfor no va gaire bé. Arreglat.

–     A l’Airesol D no funcionen els fanals Arreglat.

–     Arreglar màquines per fer gimnàs de davant de l’escola Mestre Pla. S’ho aniran a mirar.

–     Caseta i gronxadors trencats a la zona de jocs de l’Espai Tolrà. Està pendent d’arreglar.

CAQUES DE GOS:

Segueixen sent un problema. Des del Consell s’han fet dues campanyes de sensibilització amb cartells per tot el poble, cartes a l’Actual i cartes als propietaris dels gossos i no s’ha detectat cap millora. Fem vídeos demanant a la gent que reculli les caques.

Demanem que la policia posi multi a tots els propietaris dels gossos que no recullin les caques.

El cap de la policia explica que fan un parell de campanyes de control cada any. Es posen poques multes perquè és molt difícil enganxar a algú fent la infracció. Des de la policia consideren tan important que els gossos vagin lligats com que els amos recullin les caques perquè si van a la plaça i els deslliguen els gossos fan la caca sense que els amos ho vegin.

 

CONTENIDORS:

– Revisar el lloc on estan col·locats els contenidors perquè molts treuen visibilitat i es perillós creuar. Van revisant on són els contenidors i miren de posar-los després del pas de vianants però s’ha de parlar amb els veïns per fer els canvis. La policia té un informe amb els llocs més complicats.

– Al carrer Alguer hi acostuma a haver problemes amb els contenidors, caldria buidar-los més sovint o posar-ne algun més a la zona. Ho revisaran.

 ALTRES PROPOSTES:

– Fer una carta a les gasolineres de Castellar perquè no facin pagar als nens i nenes per anar a inflar les rodes de la bici o la pilota. Tenim la carta feta i decidim enviar-la.

Benvolguts/des,
Us escrivim des del Consell d’Infants, l’òrgan de participació que representa als nens i nenes del municipi. Ens hem decidit a fer-vos arribar aquesta carta per comentar-vos un tema que ens afecta. Últimament hem vist que les màquines d’aire a pressió de les gasolineres han passat de ser gratuïtes a ser de pagament. Nosaltres també som usuaris i usuàries d’aquestes màquines per inflar les rodes de les bicicletes i per les pilotes. Us volíem demanar que els nens i nenes poguéssim seguir-ho fent sense haver de pagar per aquest servei.

Esperem la seva resposta,

Moltes gràcies

Consell d’Infants

– Obrir els patis de les escoles a les tardes i els caps de setmana. Quedem que buscarem experiències d’altres municipis per poder-ho estudiar i fer una proposta.

– Obrir una sala d’estudis a les escoles.

S’hauria d’estudiar bé, parlar amb els centres…La Regidora d’Infància i Adolescència pren nota

 Millorar l’enllumenat de Nadal, posant almenys alguns llums més bonics en punts del centre. Demanar a tothom que col·labori posant llums als balcons. Expliquen que és un tema econòmic, que es valora més controlar la despesa.

– Posar telescopis per miradors al Puig de la Creu i a la carretera de Sant Llorenç a l’alçada de Can Juliana. Recullen la proposta però no està previst

– Posar una tanca a la zona de pícnic del Parc de Colobrers perquè s’hi fan moltes festes infantils i hi ha risc per la proximitat amb la ronda. Tenen constància de les festes que s’hi fan i es miraran si la proximitat amb la ronda pot ser perillosa o no.

Afegeixen, també, la proposta de fer una piscina municipal nova. El regidor comenta que els hi han arribat demandes i que les recullen, però que no està previst.

 

VILABARRAKES DE DIA:

El Marc i la Marta es presenten com a membres de Vilabarrakes i ens expliquen una mica el projecte, com va néixer, com funciona i amb quins objectius.

Vilabarrakes neix l’any 2005 amb la voluntat de generar activitats d’oci juvenil per la Festa Major. És una entitat autogestionada per un grup de joves que fan d’enllaç entre l’ajuntament i les entitats i col·lectius i que organitzen activitats durant la festa major i per sant joan amb l’objectiu d’oferir una festa popular, alternativa i participativa pels joves del municipi. Per la Festa Major munten 2 o 3 nits de concerts i barrakes de les entitats al camp del costat de l’skate park.

11 anys després del naixement de l’entitat, volen ampliar la oferta amb un Vilabarrakes de Dia destinat al públic infantil i familiar. Han vingut al Consell d’Infants a demanar la col·laboració dels nens/es per saber què troben a faltar a la festa major i què els hi agradaria que passés. Els representants accepten l’encàrrec i es comprometen a parlar-ne a l’escola i recollir propostes per la següent trobada del dijous 31 de març. Durant una estona expliquen on van i què fan per la Festa Major i comencen a sortir algunes idees.

 

PLAÇA DEL MIRADOR:

El Llorenç Genescà es presenta com a tècnic de participació de l’Ajuntament i dinamitzador del procés participatiu de la Plaça del Mirador. Mirem quins centres han fet l’activitat proposada i/o han recollit propostes i el Llorenç proposa una dinàmica que haurem de fer una mica ràpid perquè queda poca estona.

Es fan 3 grups i han de pensar propostes per la Plaça (o bé comentar les que han treballat a l’escola) des del seu punt de vista però tenint en compte els diferents col·lectius que en farien ús. A continuació, es posen les propostes en comú sobre un plànol de la Plaça.

Quan tinguem totes les propostes recollides les publicarem al blog.

El Llorenç ens explica com funcionaran els pressupostos participatius per si hi volem participar. Els representants del Consell mostren el seu desacord en el fet que només poden participar en les votacions als projectes que es presentin els majors de 16 anys.

 

 

Comparteix..