Propostes del Consell d’Infants

Bona tarda

Senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa nou anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu de millorar i transformar el nostre municipi aportant als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta i esperant que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 23 representants però al llarg d’aquests set anys ja han passat pel Consell 143 nens i nenes. Des del mes d’octubre hem fet l’acte de constitució del Consell, 6 trobades de representants ordinàries, 1 trobada extraordinària i l’acte d’avui.

QUÈ HEM FET AQUEST ANY:

A la primera trobada del Consell vam fer algunes dinàmiques per conèixer a la resta de representants, vam pensar quines característiques hem de tenir per ser bons i bones representant, i vam comentar què és el que ens agrada i el que no de Castellar. Ens van donar material que vam poder personalitzar amb els adhesius del Consell i del memory dels Drets dels Infants d’Unicef.

Sortida a Sentmenat:

L’Ajuntament de Sentmenat vol engegar el Consell d’Infants al seu municipi i ens va convidar a explicar el nostre projecte davant de tots els nens i nenes de 5è i 6è de Sentmenat. Ens vam trobar al teatre del Coro i vam explicar què fem, què vol dir ser representant, com participem, com ens organitzem… Després de la nostra explicació els nenes i nenes assistents ens van fer moltes preguntes sobre el Consell.

Drets dels infants:

A l’Actual es va publicar el manifest del CNIAC pels drets dels infants i el memory d’Unicef, que serveix per jugar, entendre i tenir presents els Drets dels Infants. També vam fer dos jocs per cada escola, per la ludoteca, els esplais i la Creu Roja.

Taller d’Urbanins:

La trobada del mes de desembre va ser especial perquè van venir la Laia i el Marc d’Urbanins a fer-nos un taller sobre la ciutat. Ens van explicar com són i com s’organitzen les ciutats i la importancia que té la planificació i la vida col·lectiva. Vam jugar a construir les nostres pròpies ciutats construint unes maquetes.

 Estrena del carril bici:

El mes de febrer vam estrenar el carril bici de la Ronda fins al Mestre Pla que va ser la proposta guanyadora del Consell d’Infants als pressupostos participatius del 2017. Ara no es poden aparcar bicis al centre. Proposem que s’habiliti un espai del pati per poder aparcar-les.

Pla estratègic:

A la trobada del mes de març va venir la Carol de participació a explicar-nos que podem fer propostes al Pla Estratègic a través de la pàgina web de l’Ajuntament i que estan preparant un quadern de debat familiar per recollir la opinió dels nens i nenes sobre Castellar.

Pressupostos participatius:

Aquest és el tercer any que presentem propostes als pressupostos participatius. Vam presentar dues propostes, una pel nucli i l’altra per les urbanitzacions i totes van ser les més votades. Per tant, al llarg d’aquest any s’instal·laran llits elàstics a 3 places del municipi i unes porteries i una xarxa de voleibol al carrer de l’Arbreda. També s’arreglarà el camí bici des de l’Airesol A-B fins a Castellar.

Una representant va participar a la reunió convocada per l’Ajuntament amb les persones responsables de totes propostes guanyadores.

Quan pensàvem propostes pels pressupostos ens van sortir moltes idees que no tenien a veure amb els criteris de compra, rehabilitació i construcció. Per exemple, obrir els patis de les escoles, fer cinema a l’aire lliure, recuperar la Setmana del pallasso, tenir un espai on poder estudiar i fer deures…

Festa major

Hem presentat a cultura algunes propostes que hem recollit dels nostres companys/es de classe i que hem posat en comú a les trobades del Consell. Per ordre de preferència són:

Paintball

Scape room

Festa holly

Acampada a les pistes d’atletisme per a nens/es de 5è i 6è

Torneig esportiu (de futbol, de bàsquet, o de diferents esports)

Xocolatada

Taller de cuina

Cinema a la fresca

Llit elàstic

Triatló

Jornades esportives:

El 15 de juny els alumnes de 6è tenim les jornades esportives a les pistes d’atletisme que organitzem el Consell d’Infants i el grup de treball de mestres d’educació física del Centre de Recursos. Hi participem totes les escoles de Castellar i la Josep Gras de Sant Llorenç. Vam elaborar amb els companys/es de classe una llista de 10 propostes ordenades per ordre de preferència. A la trobada del mes d’abril les vam posar en comú i van sortir les activitats que farem a les jornades.

Aquest any les escoles han decidit que els nens/es de 5è no hi participin perquè ja fan una altra activitat conjunta amb altres escoles, la festa del riu a Can Juliana.

FDMMA

El dia 4 farem la FDMMA a la Plaça del Mirador. A més del Mercat d’intercanvi hi haurà berenar i uns quants tallers: un taller de fer mandales amb llavors i elements naturals, un taller per fer bosses de roba reutilitzant samarretes, jocs de gran format sobre les energies renovables, un photocall i un taller per reutilitzar les pots de vidre. Des de la regidoria de Medi Ambient ens han ajudat buscant tallers per la Festa i nosaltres ens cuidarem de la difusió, d’organitzar els espais el dia de la festa, del berenar, el mercat d’intercanvi i le sfotos del photocall.

Ràdio castellar

Com cada any, després de les trobades hem anat al Magazine Dotze de Ràdio Castellar a explicar tot el que anem fent al Consell.

Blog

En el blog del Consell d’Infants hi pengem tota la informació del que anem fent, les imatges i vídeos de les activitats que organitzem, els documents de presentació de propostes i les respostes que rebem.

CNIAC

La Iris i la Berta són les dues representants del Consell de Castellar.

PROPOSTES I SUGGERIMENTS

Per acabar, us volem fer arribar les propostes, suggeriments i queixes que hem recollit al llarg del curs.

PLACES:

  • A la tirolina de Can Carné li falta la goma de seure i a la de la Plaça Europa la goma d’agafar-se.
  • A la plaça del Mestre Pla hi ha elements d’entrenament espatllats.
  • Posar una altra porteria a la Plaça del Mirador per no haver de jugar picant a l’edifici.
  • Fer manteniment de l’estructura del joc de la plaça Emili Altimira.
  • L’olla de Can Carner té un forat al mig.
  • La roda de la plaça dels petits del Mirador no gira.
  • Es proposa instal·lar una taula de ping pong a la Plaça dels enamorats.
  • Repintar el tobogan de la Plaça Catalunya.
  • A la porteria i cistelles de la Plaça Catalunya els hi falta la xarxa.

 

MANTENIMENT ESPAI PÚBLIC:

– Arreglar la Plaça Lluís Companys.

– Davant de l’edifici dels grans de l’’Emili Carles-Tolrà hi ha un bony, un nen que anava en patinet es va fer mal.

– Posar terra tou a la Plaça del Casal.

– Arreglar la vorera del carrer Racó.

– Posar una barana davant de l’escola Dansa Park.

ALTRES PROPOSTES:

– Obrir els patis de les escoles a les tardes i els caps de setmana. Hi ha molts exemples de pobles i ciutats que ho fan (Sabadell, Cerdanyola, Manresa, Barcelona, Rubí, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat…)

– Posar una tanca a la zona de pícnic del Parc de Colobrers perquè s’hi fan moltes festes infantils i hi ha risc per la proximitat amb la ronda

– Fer una piscina municipal nova. Els diners dels jocs de la Plaça Catalunya haurien d’haver servit per fer una piscina.

– Tenir un espai mensual a l’Actual que es digui El Consell d’Infants informa i que reculli informacions útils per als nens i nenes, per exemple: open surf, T16, Carnet Jove a partir dels 12, actes de la festa major, FDMMA, bookcrossing…

Esperem la vostra resposta per escrit perquè la puguem fer arribar als representants que no han pogut venir, a les escoles i per poder-la penjar al blog.

Moltes gràcies.

Consell d’Infants

Castellar del Vallès, 24 de maig de 2018

Comparteix..