Presentació de propostes a l’alcalde i regidors/es

Aquí teniu el document que vam llegir a l’alcalde i als regidors/es amb la feina que hem fet durant tot el curs i amb les propostes, queixes i suggeriments que els hi hem volgut fer arribar. Quan tinguem la resposta la publicarem al blog.

Bona tarda, senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa sis anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu de millorar i transformar el nostre municipi aportant als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta i esperant que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 27 representants però al llarg d’aquests sis anys ja han passat pel Consell 93 nens i nenes. Encara que avui no hi siguem totes el document que llegim està consensuat.

 

Des del mes d’octubre hem fet 7 trobades de representants. Aquest any hem començat una mica abans perquè el dia 20 de novembre es va constituir el CNIAC i havíem de conèixer el projecte i escollir qui representaria al Consell d’Infants de Castellar. A part de les trobades a Castellar, hem participat a la trobada territorial de Consells d’Infants a Granollers el dia 9 d’octubre, a l’acte de constitució del CNIAC al Palau de Pedralbes el dis 20 de novembre i la Emily i la Àlex, com a representants del CNIAC, van anar de colònies a Cabrera de Mar els dies 24, 25 i 26 d’octubre. Allà van poder parlar molt de participació, de què ha de ser el CNIAC, de quines funcions ha de tenir i de com s’hauria d’organitzar. El CNIAC segueix treballant per tirar endavant els seus objectius, que en aquest moment són: difondre que és el CNIAC per tot Catalunya, aconseguir més vocals pel CNIAC i la creació de nous Consells Municipals d’infants i adolescents en els pobles i ciutats on no n’hi ha, fer un bon Règim intern del CNIAC, participar en els òrgans on el CNIAC està inclòs: la comissió de seguiment del Pacte per a la Infància i en el Consell General de Serveis Socials. La Àlex és vocal de la comissió permanent, que coordina les accions del CNIAC. La Emily forma part de la comissió que treballa per millorar la comunicació entre els representants del CNIAC, que començaran a utilitzar la plataforma e-Catalunya per comunicar-se mitjançant vídeo trucades.

 

Pel que fa al Consell vam començar per pensar quin tema volíem treballar durant tot el curs i, després de parlar-ne a les escoles, recollir les propostes dels nostres companys i companyes i tornar-ne a parlar al Consell, vam escollir Castellar antic amb la idea de conèixer més la història i el patrimoni de Castellar, recuperar festes o tradicions… Tenim un projecte començat d’una guia de Castellar feta, pensada i destinada als nens/es amb els elements patrimonials més destacats. A les escoles hem començat a adaptar algunes de les fitxes de l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Castellar però acabarem el curs vinent perquè ens ha faltat temps.

 

D’altra banda, veient que les caques de gos als carrers continuen sent un problema hem volgut insistir fent una nova campanya de sensibilització. Hem escrit una carta que s’ha enviat als propietaris de gossos i s’ha publicat a l’Actual i estem penjant els més de 140 cartells fets entre tots els alumnes de 5è i 6è.

 

També vam decidir mantenir la FDMMA, que el Consell va organitzar l’any passat per primera vegada. El divendres 5 de juny a la Plaça Major hi havia un mercat d’intercanvi, un taller de granissats a pedals, un taller de ginys elèctrics, l’aventura dels residus, un taller de xapes amb roba reutilitzada, un punt de gravació d’un vídeo amb entrevistes i manualitats.

 

Per tercer any consecutiu hem col·laborat amb l’equip de treball de mestres d’educació física del Servei de Recursos Educatius en l’organització de les jornades esportives. Hi vam participar més de 600 alumnes de 5è i 6è de totes les escoles de Castellar i del Josep Gras de Sant Llorenç Savall.

 

Després de cada trobada, hem anat al Magazine de Ràdio Castellar perquè tothom s’assabenti del que fem i del que opinem.

 

En el blog del Consell d’Infants hi pengem tota la informació del que anem fent (actas de les trobades, entrevistes a la ràdio…), les imatges i vídeos de les activitats que organitzem, els documents de presentació de propostes i les respostes que rebem.

 

Finalment, us volem fer arribar les propostes, suggeriments i queixes que hem recollit al llarg del curs.

 

Ens agradaria que haguéssiu fet una consulta al Consell d’Infants abans de fer una actuació a les places com la del mes d’abril perquè no s’han tingut en compte les millores que es proposen des del Consell, perquè els nens i nenes hi voldríem dir la nostra i perquè hauriem demanat que es fes més esglaonadament per no quedar-nos uns dies sense espais de joc.

 

Volem saber què ha passat amb el Bote-bote de la Plaça Major i demanar si es poden arreglar els gronxadors de la plaça Calissó i posar porteries a la Plaça Catalunya.

 

Pel que fa a les fonts de les places voldríem saber què passa amb la de la Plaça Catalunya, que fa molt temps que no funciona, insistir perquè es posi font a la plaça del Casal i recuperar la font vella que hi havia a la plaça Francesc Layret. L’actuació que es va fer a la plaça no té res a veure amb el que es demanava des del Consell: posar passos de peatons per creuar per la plaça i arreglar els bancs.

 

També voldríem que tingueu en compte la nostra opinió sobre la mobilitat, que fa anys que ho demanem. Donat que molts nens i nenes de Castellar ens desplacem amb patinet i amb bicicleta, sobretot per anar a l’escola, proposem que es facin carrils bici, almenys en alguns carrers amples com la Carretera Sentmenat i passeig, carrer Catalunya, tota la ronda… Volem desplaçar-nos tranquils pels nostres carrers.

 

Caldria repintar els senyals del camí escolar de l’Emili Carles-Tolrà i recordar a tothom què és i que cal fer-ne un bon ús. Quan es faci un camí escolar no només es tingui en compte per on ens desplacem sinó també com ens movem (amb patinet, amb bicicleta, amb monopatí, a peu…) perquè puguem fer-ho de la manera més segura possible tots els dies de l’any. Alguns representants no sabien què eren els camins escolars i volen saber per què no en tenen tots els centres.

 

També tenim consultes sobre els contenidors nous. Hi ha menys contenidors de reciclatge que abans o només s’han canviat de lloc? Esteu segurs que estan ubicats en llocs adients? Moltes vegades tapen la visibilitat a cotxes i vianants, cosa que pot provocar algun accident. Com és que els forats del contenidors són tan petits que no hi passa ni una bossa?

 

Altres propostes que ens han arribat són:

 

– Posar aigua calenta a les dutxes del pavelló Puigverd.

 

– Arreglar semàfors propers a les pistes d’atletisme.

 

– L’skate park torna a tenir un forat.

 

– Al carrer Irlanda falten rajoles de la vorera

 

– Al carrer Agustina d’Aragó hi ha dos fanals que no funcionen.

 

– Posar més papereres

 

– Netejar zona de cactus de l’Espai Tolrà

 

Finalment, demanem que el projecte del Consell d’Infants tingui continuïtat, amb un Consell de joves com existeix a molts municipis. Voldríem que tingués el mateix format que el Consell d’Infants (trobades mensuals, representants de tots els centres…). Alguns representants del curs passat ja van fer arribar aquesta demanda al regidor de participació i a l’alcalde.

 

Esperem la vostra resposta per escrit perquè la poguem fer arribar als representants que no han pogut venir, a les escoles i per poder-la penjar al blog.

 

Moltes gràcies.

 

Comparteix..