Acte de Constitució

Aquí teniu el document que vam llegir ahir a l’acte de constitució:

Bona tarda,

Senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’Infants, famílies, mestres…

Aquest és el setè curs que el Consell d’Infants treballarà per aportar als polítics la visió que els nens i nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta. Volem exercir el nostre dret a participar. La Convenció sobre els Drets dels infants de l’any 89 ja ens atorgava el dret d’opinar, de ser escoltats, d’expressar-nos i de rebre una informació adequada. L’article 27 de la Llei de drets i oportunitats del 2010 diu que els infants i adolescents tenim dret a exercir els drets civils i polítics sense més limitacions que els fixades per la llei i que els poders públics han d’establir els mitjans necessaris per a donar-nos l’oportunitat d’exercir plenament aquests drets. El Decret 200/2013 va impulsar la creació del CNIAC (Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya), un òrgan participatiu similar als consells d’infants municipals però a nivel de tot Catalunya. Finalment, el Pacte per a la Infància del 2013 parla àmpliament de la participació social de la infància.

Però a part del que diuen les lleis, estem convençuts i convençudes que el nostre punt de vista pot contribuir a fer un Castellar millor perquè un municipi que es pensa i es construeix des de la mida i les necessitats dels infants resulta ser un municipi més adequat per a tothom.

En aquests set anys, 108 nens i nenes hem sigut representants del Consell d’Infants. Aquest any en som 26 de totes les escoles de Castellar.

Ens trobarem 9 vegades al llarg del curs per anar treballant sobre el tema de Castellar antic, per col·laborar amb el que ens demanin des del CNIAC, per recullir propostes… També farem, la setmana vinent, el taller Urbanins on ens explicaran què és l’urbanisme, la importància de la ciutat i de la vida col·lectiva i jugarem a construir una ciutat per reflexionar sobre com és Castellar i com voldríem que fos. Les conclusions del taller les compartirem amb els nostres companys/es a l’escola i, després d’afegir les seves aportacions, les publicarem per donar-les a conèixer a tothom. Avui el Marc i la Laia ens han vingut a conèixer i a explicar una mica el que farem la semana que ve.

Pel que fa a Castellar antic, recuperem el tema que no vam tenir temps d’acabar el curs passat. Estem començant una guia recullint el patrimoni de Castellar per donar-lo a conèixer a nens i nens. A mida que avanci el curs anirem decidint com la volem fer.

Seguim implicades en el CNIAC amb la Àlex i l’Andrea com a representants de Castellar. Ja hem anat de colònies a Cabrera de Mar del 16 al 18 d’octubre per acollir als nous representants del CNIAC, preparar l’assemblea de finals d’any, elaborar el Reglament de Règim Intern… Tot axò, combinat amb estones de lleure per conèixer millor als nens i nenes de tot Catalunya que formen part del projecte.

A partir d’aquí, el CNIAC ha de ser un espai estable de participació, representació i visualització de la infància i l’adolescència que serveixi per conèixer els nostres punts de vista, perquè tinguem un espai on proposar millores en la nostra qualitat de vida i vetllar pels nostres drets, i perquè puguem participar a les polítiques d’infància. Ara us llegirem el manifest que hem fet des del CNIAC per commemorar que demà és el dia Universal de la Infància i el 26è aniversari de la Convenció dels drets dels infants.

També hem de valorar la nostra col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics en l’organització de les jornades esportives que van néixer fa 5 anys com a proposta del Consell d’Infants i la continuïtat de la FDMMA (Festa del Dia Mundial del Medi Ambient)

Després de cada trobada anem a la ràdio, al Magazine Dotze, a explicar tota la feina que anem fent. Al blog del Consell (conselldinfants.castellarvalles.cat) hi trobareu les actas de les trobades, els àudios de les entrevistes, notícies, fotos, vídeos…del Consell i del CNIAC.

Per acabar, us volem fer arribar les primeres queixes, suggeriments i propostes. Algunes són recollides del curs passat i d’altres són noves:

–      A les places falten elements de joc pels nens i nenes més grans.

–      Millorar el manteniment de l’skate park i posar-hi una rampa nova.

–      Posar una font a la Plaça del Casal i intentar regular la pressió de les fonts d’algunes places.

–      Posar porteries a la Plaça Europa, per evitar les queixes dels veïns quan piquem les parets amb la pilota. Posar un manillar a la tirolina i arreglar el gronxador trencat. La doble Font de la Plaça Europa és una de les que caldria arreglar per regular-ne pressió.

–      Que tornin a pintar el pas de vianants que va del carrer Montseny a l’escola Joan Blanquer perquè quan van asfaltar el carrer i pintar la senyalització es van deixar aquest pas i ara els cotxes no paren.

–      Millorar l’enllumenat de Nadal, posant almenys alguns llums més bonics en punts del centre. Demanar a tothom que col·labori posant llums als balcons.

–      A Espai Tolrà hi ha un bony al costat dels aparells per els avis.

–      Acabar de posar la sorreta que hi ha a sota dels arbres.

–      Que hi hagi aigua calenta a les dutxes del pavelló Puigverd.

–      La Plaça dels Horts esta molt bruta i plena de caques de gos. No es pot jugar a res. A més a més, sempre hi ha joves que fumen i quan passes fa molta olor.

–      Trobem molt perillosa la baixada del carrer major cap al carrer St. Feliu. També la del carrer Sant feliu al seu pas pel Pavelló i L’escola. Els cotxes van massa ràpid. Estaria bé posar un pas elevat o controlar-ho d’una altra manera.

–      S’hauria d’arreglar la vorera del carrer 14 d’abril i les escales de la Plaça Calissó.

–      Caldria una porteria amb reixa a la Plaça de la Miranda.

–      La claveguera de la benzinera BP està trencada i el semàfor no va gaire bé.

–      Les places i parcs segueixen plens de caques de gos.

 Us agrairíem que ens informéssiu de les actuacions que aneu fent. A final de curs intentarem fer-vos propostes treballades que esperem que puguin ser útils i realitzables.

Moltes gràcies,

Consell d’Infants

Castellar del Vallès, 19 de noviembre de 2015

 

Comparteix..