El Consell a l’Actual

Foto de família del Consell d’Infants del curs 2014-2015
Foto de família del Consell d’Infants del curs 2014-2015
El Consell d’Infants fa balanç de les activitats dutes a terme durant el curs
Enguany l’òrgan ha format part del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya
El Consell d’Infants de Castellar del Vallès, format per 27 alumnes de 5è i 6è de primària de tots els centres d’educació primària de la vila, va fer balanç dijous, 18 de juny, a la Sala de Plens de Ca l’Alberola, de les activitats que aquest òrgan de participació ha dut a terme durant el curs 2014-2015.Així, els nens i nenes van fer lectura d’un document on recordaven que aquest curs el Consell d’Infants castellarenc ha format part del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC), un nou òrgan de participació de la infància que es va constituir al novembre i que està format per 40 Consells d’arreu de Catalunya. En aquest sentit, el CNIAC compta amb dos representants castellarencs, un que és vocal de la comissió permanent, que coordina les accions del CNIAC, i un altre que forma part de la comissió que treballa per millorar la comunicació entre els representants del CNIAC, que començaran a utilitzar la plataforma e-Catalunya per comunicar-se mitjançant vídeotrucades.

A més, els nens i nenes van explicar que, a Castellar, enguany han treballat al voltant de la temàtica de Castellar antic, amb l’objectiu de conèixer més la història i el patrimoni de la vila i recuperar-ne festes o tradicions, entre d’altres aspectes. Així, s’ha iniciat un projecte que tindrà continuïtat el curs vinent i que consisteix en la confecció d’una guia d’elements patrimonials del municipi feta, pensada i destinada als infants a partir de l’adaptació de les fitxes de l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Castellar.

D’altra banda, el Consell d’Infants castellarenc també ha treballat en una campanya de sensibilització al voltant de les caques de gos. En aquest sentit, ha fet arribar una carta a tots els propietaris d’animals domèstics, i ha penjat més de 140 cartells en diferents punts del municipi.

Finalment, els alumnes van explicar que han organitzat, per segon any consecutiu, la Festa del Dia Mundial del Medi Ambient, una iniciativa que va tenir lloc el 5 de juny passat i que comptava, entre d’altres, amb un mercat d’intercanvi i diversos tallers. A més, han col·laborat amb l’equip de mestres d’educació física del Servei Educatiu Vallès Occidental VIII en l’organització de les terceres jornades esportives que van reunir uns 600 nens i nenes els dies 14 i 15 de maig.

També han mantingut les seves intervencions en el magazín Dotze de Ràdio Castellar i han continuat actualitzant periòdicament el bloc del Consell d’Infants, http://conselldinfants.castellarvalles.cat/, on es pot trobar tota la informació sobre aquest òrgan de participació.

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Ignasi Giménez, el regidor de Govern Obert, Dani Pérez, la regidora d’Educació, Formació i Ocupació, M. Antònia Puig, i d’altres regidors del consistori i diferents familiars i mestres dels centres educatius.

La sessió d’ahir del Consell d’Infants també va servir perquè els membres d’aquest òrgan de participació exposessin als representants municipals alguns comentaris i propostes recollides a través de les bústies ubicades a les escoles. En aquest sentit, els infants van demanar que es tingui en compte l’opinió del Consell quan es fan obres com les dels espais de joc de les places, que es facin carrils bici i que es puguin moure amb seguretat pels carrers. També van aparèixer altres temes com la necessitat de repintar el camí escolar de l’Emili Carles-Tolrà o d’arreglar alguns semàfors propers a les pistes d’atletisme. Altres suggeriments van ser que el Consell d’Infants pugui tenir continuïtat amb un Consell de Joves.

Presentació de propostes a l’alcalde i regidors/es

Aquí teniu el document que vam llegir a l’alcalde i als regidors/es amb la feina que hem fet durant tot el curs i amb les propostes, queixes i suggeriments que els hi hem volgut fer arribar. Quan tinguem la resposta la publicarem al blog.

Bona tarda, senyor alcalde, senyors i senyores regidors, membres del Consell d’infants, famílies, mestres…

Com sabeu, ja fa sis anys que el Consell d’Infants de Castellar treballa amb l’objectiu de millorar i transformar el nostre municipi aportant als responsables polítics la visió que els nens i les nenes tenim sobre Castellar i la realitat que ens envolta i esperant que la nostra opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell d’infants està format per nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles del poble. Som 27 representants però al llarg d’aquests sis anys ja han passat pel Consell 93 nens i nenes. Encara que avui no hi siguem totes el document que llegim està consensuat.

 

Continua llegint

La FDMMA a l’Actual

 

Mercat d'intercanvi de la Festa del Medi Ambient
Èxit de participació en la 2a Festa del Medi Ambient
La plaça Major s’omple de tallers de reciclatge i d’un mercat d’intercanvi organitzat pel Consell d’Infants
Taller de xapes a la Festa del Medi Ambient
La tarda de divendres va tenir lloc la Segona Festa del Medi Ambient a Castellar del Vallès, organitzada de nou pel Consell d’Infants de la Vila, amb un clar èxit de participació. Així, la jornada festiva va arrencar al punt de les 5 de la tarda amb un berenar popular a base de pa amb xocolata i sucs, perquè tots els assistents encetessin els tallers programats amb tota l’energia necessària en una tarda de ple estiu, amb un sol de justícia.

Entre els tallers que es van organitzar, un dels que més va atraure l’atenció dels participants va ser el deGranissats a pedals, on gràcies a l’energia generada per una bicicleta estàtica es posaven en marxa els electrodomèstics necessaris per a fabricar granissats de llimona. “També hem organitzat un taller de xapes amb roba reciclada, i l’aventura dels residus, tot un seguit de tallers perquè tothom que hi participi es consciencií sobre la importància de reciclar i ser sostenibles. És la nostra manera de celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient”, explica Natàlia Rodríguez, alumna de 5è de primària de l’escola Sant Esteve i membre del Consell d’Infants.

A més de l’Aventura dels residus, un espai lúdic a càrrec del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, a la plaça Major també es va instal·lar un taller de construcció de ginys electrònics i un taller de ventalls i atrapa somnis amb elements reciclats de roba i cartró. Per segon any consecutiu, també va tenir lloc un mercat d’intercanvi on “els nens i nenes porten coses que estan en bon estat i ja no les fan servir, sobretot joguines, i les intercanvien per unes altres”, afegeix Natàlia Rodríguez.

D’altra banda, cal destacar que aquest curs ha vingut carregat de projectes per al Consell d’Infants com és la participació a l’òrgan de nova creació del Consell Nacional de la Infància i la Adolescència de Catalunya (CNIAC), les Jornades Esportives a les pistes d’atletisme i una campanya de sensibilització perquè el propietaris de gossos recullin els excrements de les seves mascotes. De fet, durant la Festa del Medi Ambient els membres del Consell van gravar un vídeo per a la campanya. La dinamitzadora del Consell d’Infants, Mercè Costa, ha confirmat que el projecte amb que van començar el curs, Castellar Vell, per fer una guia lúdica sobre el patrimoni de la vila, tindrà continuïtat en la propera edició del Consell, curs en què s’acabarà de perfilar i d’executar.

Amb tot, la feina d’aquest petit consell de savis de la vila, no acaba amb la Festa del Medi Ambient. Abans de marxar de vacances, hauran d’exposar al saló de plens de Ca l’Alberola el proper 18 de juny, la feina que han dut a terme durant el curs.

Taller de reciclatge a la Festa del Medi Ambient